Slecht beeld van trauma in Nederland

De inzet van traumabegeleiders door de oorlog in Oekraïne laat zien dat we in Nederland niet goed omgaan met trauma, stelt Traumaloket-directeur Leen Pakvis.

Niet elke vervelende of schokkende gebeurtenis leidt gelijk tot een trauma. Toch nemen we de term ’trauma’ snel in de mond. Dit heeft ertoe geleid dat het begrip verwaterd is en dat zorgt voor een probleem. Een psychotrauma heeft namelijk een pathologische connotatie en prijzig behandelingstraject. Daar komt nog eens bij dat uit onderzoek naar voren is gekomen dat 85 procent van de mensen uit zichzelf herstelt na vier weken: voor slechts 15 procent is het noodzakelijk om een traumabehandeling te starten. Toch groeit het aantal mensen die (te snel) traumabegeleiding krijgen. De oorzaak hiervan ligt bij de manier waarop de zorg is ingedeeld: degene die begeleidt is ook de persoon die tekent voor de behandeling en dus betaald krijgt. Pakvis roept daarom op om watchful waiting actiever in te zetten en het onnodig behandelen te stoppen.

Benieuwd naar het volledige opiniestuk van Pakvis? Lees dan het hele artikel ‘In Nederland hebben we geen goed beeld van wat trauma is’.