Trauma behandeling

Wat is trauma behandeling? Traumabehandeling is een behandeling voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen.

Wanneer iemand een schokkende gebeurtenis ervaart, kan dit tot een trauma leiden. Niet iedereen ontwikkelt klachten en een trauma na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Wanneer na een traumatische ervaring wel klachten en een trauma optreden, kan dat door middel van traumabehandeling goed behandeld worden. Traumabehandeling helpt om angst te verminderen en de traumatische gebeurtenis een plek te geven. Met traumabehandeling wordt een traumatische gebeurtenis verwerkt. Er zijn verschillende soorten traumabehandelingen. In overleg met de behandelaar wordt vastgesteld welke traumabehandeling het beste bij iemand past. De meest bekende en effectiefste zijn:

  • EMDR: Een wetenschappelijk bewezen effectieve traumabehandeling. Tijdens deze behandeling denkt men terug aan de traumatische gebeurtenis, tegelijkertijd leidt een andere stimulus je af. Bijvoorbeeld door met je ogen de vingers van de behandelaar te volgen. Na verloop van tijd is het trauma verwerkt en kan men zonder problemen terugdenken aan de traumatische gebeurtenis.
  • Narratieve Exposure Therapie: Bij deze traumabehandeling staat het levensverhaal van de persoon in kwestie centraal. Bij de behandeling denkt men terug aan de traumatische gebeurtenis. Door narratieve exposure therapie worden deze traumatische gebeurtenis en de bijbehorende gevoelens in het levensverhaal geplaatst. Na verloop van tijd kan men het trauma verwerken. Deze behandeling is geschikt voor online-behandeling.
  • Beperkte eclectische psychotherapie voor PTSS (BEPP) voorheen KEP: Deze traumabehandeling richt zich op het onder ogen komen van de traumatische gebeurtenis, in plaats van deze te onderdrukken of weg te stoppen. Men gaat de ervaring actief verwerken zodat het trauma geen controle meer heeft over gevoelens en gedachten. De persoon in kwestie verwerkt het trauma en krijgt de controle terug. De behandeling bestaat uit 16 sessies. Iedere sessie duurt 45 minuten tot een uur. Bij voorkeur vindt iedere week één sessie plaats. Uw behandelaar is een gezondheidszorg-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater. Voorafgaand aan de behandeling heeft u een intake gehad waarin is vastgesteld dat u last heeft van PTSS.

Trauma wat is dat?

Wat is een trauma nou precies? Een trauma kan ontstaan na een schokkende gebeurtenis. Denk hierbij aan geweld, dreiging, een ernstig verkeersongeluk, seksueel misbruik, brand of het overlijden van iemand. Wanneer een schokkende gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, kan een PTSS ontstaan. De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand het kan verwerken en blijvend last houdt van de situatie. Het hebben van een trauma heeft negatieve gevolgen voor de persoon in kwestie. Zo kan er sprake zijn van meer kwetsbaarheid en gevoeligheid, minder controle over gevoelens en gedrag, somber zijn en terugtrekken. Lichamelijke klachten kunnen zich uiten in concentratieproblemen, nachtmerries, hyperactiviteit, woede en schaamte. De gevolgen van een trauma verschillen per persoon, situatie en impact van de schokkende gebeurtenis.

Traumatherapeut

Een traumatherapeut is een therapeut die gespecialiseerd is in traumatherapie en het behandelen van cliënten met trauma’s. Daarnaast is een traumatherapeut bevoegd om verschillende traumabehandelingen toe te passen. Ook kan een traumatherapeut beslissen welke traumabehandeling het best bij iemand past. Deze keuze maakt een traumatherapeut op basis van verschillende factoren. Deze factoren zijn altijd per cliënt, situatie en traumatische ervaring verschillend. 

Wil je voor jouw medewerker(s) snel en duidelijk advies over trauma behandeling?

Neem dan contact op met traumadeskundige Leen Pakvis van Traumaloket Nederland via 06 526 242 93 of l.pakvis@traumaloket.nl.

Naar Home >